zondag 08 november 2009 19:42

Interessant nieuws over snoeien

In oktober en november willen veel mensen hun bomen of struiken (laten) snoeien. Zo ziet de tuin er tegen het einde van het jaar weer opgeruimd uit. Snoeien kan prima in deze periode, maar wees selectief.

 

Pas bijvoorbeeld op met struiken en bomen die vroeg in het voorjaar bloeien. Door deze rigoreus te kortwieken belemmer je hun groei. Ze beschikken in het najaar namelijk over onvoldoende energie om de 'schade' van afgesnoeide takken snel te herstellen. Ook loop je bij het snoeien van deze soorten de kans dat je onbedoeld delen snoeit die al bezig zijn knoppen te vormen. Daarnaast zijn deze soorten erg gevoelig voor vorstschade op de gesnoeide plekken.
Toch zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Zo is het voor de bladverliezende Vlierstruik prima om hem in het najaar te snoeien. Deze boom is zo sterk, dat hij in zowel het voorjaar als het najaar goed gedijt bij verwijderen van takken. Dit geldt ook voor de meeste wilgensoorten.

Snoeien is een vakkundige en selectieve klus. Wilt u meer informatie over het uitbesteden van uw snoeiwerk? Neem dan gerust contact met ons op. 

 

Ook voor het riskante snoeiwerk draaien wij onze hand niet om. Meer weten? Kijk eens in ons fotoboek onder 'Riskant snoeiwerk'.